Интервју са Богданом Чумићем, учеником 4-5 одељења

Богдан Чумић је ученик одељења 4/5 наше школе. Он има врло необичан  хоби – склапа брзином муње Рубикове коцке. Током врло занимљивог и поучног интервјуа, Ума Чумић, члан Новинарске секције,одушевљена Богдановим начином изражавања, културом и васитањем, изјавила је: „Богдане, ти си  елитни четвртак наше школе!“ Надамо се да ћете уживати читајући интервју као што су чланови наше секције и да ћете делити са нама понос.

Честитамо ти на великим успесима. Како си се осећао на интернационалном такмичењу у слагању Рубикових коцки у Бањалуци 28. и 29. маја пошто си оборио национални рекорд?

У Бањалуци сам оборио национални рекорд Србије и склопио Рубикову мегаминкс коцку за 46.69 секунди. Било ми лепо и схватио сам да се труд исплатио. Ја сам сада најмлађа особа, јер сам са 10 и по година оборио национални рекорд једне државе. На другом месту је дечак из Новог Зеланда који је у 13. години успео да обори национални рекорд своје државе .
Хвала вам на честиткама. Носилац сам 5 националних рекорда Србије. За Рубикову мегаминкс коцку сам оборио рекорд 4 пута. То је било велико изненађење. Такође, држим национални рекорд Србије за Рубикову коцку пирамиду коју сам сложио за 2.19с, који није оборен већ 4 и по године. И у соталим Рубиковим коцкама сам био најмлађи финалиста са одличним резултатима.

Откуд интересовање за склапање Рубикове коцке у време када су и твоји вршњаци, и деца у глобалу, током одрастања опседнути мобилним телефонима и чини нам се да немају ни времена ни жеље за нечим другим?

Све је почело када сам сломио кажипрст у току игре на снегу, па сам морао да носим гипс месец дана. Тада сам био други разред. Дотле сам као млађи покушавао да склопим коцку и нисам успевао. А тада сам је, то је занимљиво, у фази опоравка на препоруку лекара да вежбам мишиће, свакодневно склапао Рубикову коцку и онда ме је то заинтересовало и привукло. Касније сам био све бржи и бржи. Мобилни телефон користим за гледање разних туторијала, за помоћне савете, пратим спортске резултате и слушам музику.

Да ли је тешко ускладити школске обавезе и вежбање?

Преко лета, када сам на распусту, вежбам редовно и доста; а током школе, када имамо тестове и друге ваншколске обавезе ипак стигнем сваки дан да одвојим нешто времена за вежбање. Трудим се да доста времена проводим вани играјући кошарку, коју и тренирам. То је ипак моја прва и највећа љубав.

Како на твоје успехе реагују теби блиски и драги људи?

Сваку моју радост они поделе са мном. Мама, тата и брат ме подржавају и прате на такмичењима. Млађи брат је такође почео да слаже Рубикову коцку и имао је своје прво такмичење.  Моји најближи се радују мојим успесима.

Како се осећаш на такмичењима? Да ли си очекивао овакве успехе?

Први пут када сам оборио национални рекорд Србије на такмичењу у Новом Саду 2021. године, схватио сам да могу бити још бољи. Склапање коцке побољшава концентрацију, памћење, шири круг пријатеља – ја имам пријатеље у нашој земљи које сам упознао на такмичењима, али и у Америци, Новом Зеланду, Белгији, Хонг Конгу, Аустрији, Румунији. Такмичења доживљавам као игру, као прилику за дружење, а некада је у великим тренуцима присутна и трема. Учествовао сам до сада на четири такмичења, и у нашој школи сам учествовао на манифестацији „Јеленини таленти“ поводом Дана школе.

Да ли су твоји планови за будућност везани за Рубикову коцку?

Желео бих да оборим континентални или чак и светски рекорд, зашто да не. Циљ ми је да што већи број мојих вршњака слаже Рубикову коцку као вид забаве и хобија.

Као и сваког нашег успешног ученика, питаћемо и тебе, Богдане, исто. Шта ти сматраш: које особине красе успешног ученика и шта деца, поред склапања Рубикове коцке, треба да науче да би постали шампиони?

Да имају циљ и да буду упорни и стрпљиви, да улажу много труда и рада у оно што желе.

Шта би поручио својим вршњацима?

Покушајте да сложите Рубикову коцку, ако вам се свиди, наставите. Из тог разлога сам отворио свој канал на Јутјубу – Bogdan cuber са разним туторијалима Рубикове коцке како би мојим вршњацима приближио овај  хоби и олакшао слагање Рубикових коцки. Не користите мобилне телефоне само за игрице, откријте да су и многе друге ствари занимљиве.

Верујте да је све могуће!

 Богдану  желимо да оствари своје снове!

Интервју обавили чланови Новинарске секције: Сара Ружић, Васја Хузјак и Ума Чумић.

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.