Историја

Школа је добила име по народном хероју Јелени Ћетковић, рођеној на Цетињу, а стрељаној на Бањици 1943. године.

Школска зграда је подигнута на терену бившег дечијег вртића. Њена изградња је завршена септембра 1961. године, а у новембру исте године школа је добила и своје двориште. На почетку свог рада школа је имала 487 ученика.

Нова школска зграда сазидана је у дворишту постојеће школе 1973. године.

Локација школе је веома повољна и обухвата ученике са три месне заједнице: “Липов лад”, “Врачарско поље” и делимично “Стари ђерам”, мада школу похађају и ученици из других делова града. У непосредној близини школе налази се позориште “Звездара театар” и “Пан театар”, Културни центар “Вук Караџић”, Богородичина црква, Спортски центар “Олимп”, спортски клубови “Хајдук”, “Синђелић” и “Обилић”, са којима школа активно сарађује.

Праву афирмацију ученици и школа стичу на јавним приредбама у општини и граду. Ученици школе освојили су многе награде на савезним, републичким и градским такмичењима из свих наставних предмета. Такође, запажени резултати постигнути су и на конкурсима за истраживачке радове, конкурсима у области уметности и спортским такмичењима. Посебно смо поносни на 30 Октобарских награда освојених у протеклим годинама.

У последњих неколико година изузетно запажене успехе постигао је и школски оркестар освојивши бројне републичке и савезне награде и похвале на међународним такмичењима.

У школској 2002/03. години школа је формирала Школски развојни тим (ШРТ) и учествовала на конкурсу Министарства просвете и спорта за доделу донације Светске банке. Након едукације ШРТ је израдио пројекат “Еко башта- знање и машта” и нашао се међу десет београдских школа које су добиле одобрење за реализацију пројекта у школској 2003/04. години. У претходне две године оформљена је еко башта и практикум за природне науке. Сви наставници су прошли планом предвиђене семинаре и радионице. Школске 2004/05. године почело се са формирањем другог информатичког кабинета, а са радом је почео и сајт школе www.јелена.еду.рс.
Исте године школа је добила као донацију УЕФА и ФССЦГ терен за мали фудбал са вештачком травом.
Школске 2005/06. године укључени смо и у пројекат “Превенција преступничког понашања” који спроводи Завод за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије и Педагошко друштво Србије (у овом пројекту учествује 15 школа у Србији).

Од школске 2007/08. укључени смо у пројекат “Школа без насиља” који организује УНИЦЕФ. 2012. године добијамо сертификат “Школа без насиља”.

Од школске 2009/10. године укључени смо у пројекат Црвеног крста “Промоција хуманих вредности”.

Од школске 2012/13. године укључени смо у пројекат “Професионална оријентација на преласку у средњу школу”.

2014/15. – 2016/17. године школа се опрем савременим наставним средствима, свака учиница постаје мултимедијална и спремна за реализацију савремених наставних метода.

Од школске 2010/11. па до данас, наша школа бележи одличне резултате на завршним испитима. Константно смо међу прве две школе на општини Звездара по резултатима ученика на завршном испиту и једни од најуспешнијих у Београду.

Школске 2017/18. године наша школа је једна од првих 60 школа које уводе ЕсДневник Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Школа кроз време
Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.