Интервју са Војином Нешићем

Војин Нешић је ученик одељења 8/2  наше школе. Он је освојио друга места на градским такмичењима из Хемије, Информатике и Математике и учествовао на републичком такмичењу из Математике и Информатике као и на Олимпијади из информатике. Њега су интервјуисали  чланови Новинарске секције – Лана Панић, Нина Дондур и Елена Стоиљковић.

Војине, честитамо на овим вишеструким успесима. Откуд мотивација за толиким такмичењима? Шта је твој циљ?

Хвала. Од првог разреда сам се редовно такмичио из Математике, али баш ове године ме је наставница, на основу успеха на редовним часовима,  питала да ли бих волео да се такмичим. Тако је почело. Што се тиче мог циља, желео бих да наставим да нижем успехе, као сада у осмом разреду.

Да ли мислиш онда, на основу тог искуства, да оцене у школи показују право знање?

Да. Оцене, знање и такмичења су нешто што се преплиће и међусобно утиче једно на друго. Мени је, на пример, чак такмичење из Хемије помогло да врло лако савладам редовно градиво, као и да се лако припремам за пријемни испит,  јер сам на основу тога одлучио да за изборни предмет за полагање пријемног одаберем баш Хемију.

Како се осећаш кад освојиш неко место на такмичењима?

Лепо!

Да ли ти је некад напорно припремати се за такмичења?

Није, јер то волим да радим! Знам да увек могу више. Знам да ће ми то бити корисно.

Ко ти је највећа подршка приликом припрема за такмичења, као и на самим такмичењима?

То су, свакако, моји родитељи, који ме свакодневно бодре.

Како проводиш слободно време?

Имам доста слободног времена, и тада волим да играм шах или да програмирам.

Имаш ли узоре?

Највећи узор ми је моја старија сестра, она је сјајна. Успешна је, завршила је молекуларну биологију и сада је на мастер студијама је у Шведској.

Како видиш себе у будућности?

Волео бих да испуним свој план, трудим се и дајем све од себе, учим то што волим и то ме мотивише. Уписао сам већ Рачунарску гимназију, након ње планирам да завршим Електротехнички факултет. Себе видим као софтверског инжењера.

Као матурант наше школе, која ћеш осећања, сећања и утиске понети из основне школе?

Одлично ми је било у нашој школи! Нисам се намучио око учења, ишло је све својим темпом. Оно што бих нагласио јесте то што сам баш у одељењу стекао сјајне пријатеље. Наши наставници су одлични, издвојио бих Александру Гецић, наставницу Хемије, због огромног труда на часовима да разумемо хемију и посвећености ученицима, као и Ирену Шевић, наставницу Математике.

Које особине красе успешног такмичара и шта деца, поред Хемије, Информатике и Математике, треба да науче да би постали успешни?

Сматрам да деца треба да знају што више језика, то отвара велике хоризонте и  значајно утиче на начин размишљања. За мене се подразумева  општа култура.

Шта би поручио својим вршњацима?

Рад, труд и ентузијазам, то је формула за успех у животу!

Војину желимо да оствари своје велике снове!

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.