Јесењи распуст – Дан примирја у Првом светском рату

Јесењи распуст за ученике почиње у пeтак, 9.11.2018. године, а завршава се у понедељак, 12.11.2018. године. Први радни дан је уторак, 13.11.2018. године.

У недељу, 11. новембра, обележава се државни празник – Дан примирја у Првом светском рату.

Дан примирја у Првом светском рату

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Краљевина Србија учествовала је у Првом светском рату на страни сила Антанте. Ступила је у рат против Аустроугарске и Централних сила 28. јула 1914. Године. Аустроугарска влада објавила је рат Србији, а повод је био атентат Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, у Сарајеву 28. јуна 1914. У првој години рата српска војска је остварила прве савезничке победе над аустроугарској војсци на Церу и Колубари. Током 1915. пред инвазијом немачке, Аусторугарске и Бугарске, не пристајући на капитулацију, српска влада и војска се повлачила преко Албаније до острва Крфа, одакле је пребачена у Грчку на Солунски фронт где је наставила борбе. Српске и савезничке снаге пробиле су фронт и незадрживо је напредовала и ослободиле територију Србију. Захваљујући српским војним победама и дипломатији створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Велику победу у Првом светском рату Србија је платила великим жртвама.Током ратних операција и злочина непријатељских војника страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило готово трећину укупног становништва.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.