Национални дан књиге у ОШ “Јелена Ћетковић”

28. фебруара се обележава Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге. На тај дан 1832. године Димитрије Давидовић, уставописац, дипломата и кнежев секретар, упутио је писмо кнезу Милошу у коме му је представио пројекат Народне библиотеке Србије о њеном уређењу, тако да је овај датум узет за Дан Народне библиотеке Србије, најстарије установе културе у Србији. Од новембра исте године се по један обавезан примерак књиге доставља Народној библиотеци. Народна библиотека, са око шест милиона библиотечких јединица из раздобља од XI до XXI века, представља изузетну збирку покретне културне баштине.

У библиотеци ОШ „Јелена Ћетковић“  1. 3.  јавним и гласним читањем обележен је Национални дан књиге. Под слоганом „Читајмо гласно“  читање је почело у 11.55 часова, чиме је симболично представљено крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште. Иницијатива за покретање ове активности потекла је од Друштва школских библиотека Србије, са идејом да joj се прикључе све школске библиотеке. Читало се гласно у учионицама, библиотеци, дворишту, боравку, канцеларијама.

Циљ ове активности осим обележавања Националног дана књиге, били су  и подстицање читања, неговање матерњег језика, повезивање школске библиотеке и школе са наставницима и ученицима. Крајњи циљ увек јесте афирмисање културе, уметности, промоција рада библиотекa и култура читања .Као и увек, нама је и ово читање било занимљиво!

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.