Школa за 21. век

На четвртом такмичењу у програмирању који организује Британски савет, у оквиру програма „Школе за 21. век“, ђаци из београдских основних школа имали су прилику да да покажу на који начин су, уз примену микробит уређаја, решили проблеме из свог окружења.

Тим ученика школеЂура Јакшић из Раковице освојио је прво место са победничким пројектом „Паметна учионица са детекцијом загађења ваздуха“, који је приказао на који начин се могу пратити услови за одржавање наставе услед пандемије, али и како се може пратити контрола температуре, ниво осветљења у учионици уз постављлен аларм за случај потреса и детекцију загађења ваздуха. ШколаРаде Драинац из Борче заузела је друго место са својим пројектом “Соларни покретни систем” који покушава да понуди могуће решење повећања ефикасности соларних плоча и на тај начин повећа производњу електричне енергије. Док је треће место припало школиЈелена Ћетковић“, са пројектом „Весели катанац“ која се бавила повећањем безбедности и чувања личне имовине деце и њихових породица.

Упркос пандемији и онлине настави, ученици су уз подршку својих наставника показали сналажљивост и посвећеност приликом осмишљавања и реализовања различитих иновативних пројеката. Како би се осигурала безбедност свих учесника, процес пријаве и само такмичење одржани су онлајн. Одабрано је 12 најбољих тимова који су презентовали своје пројекте жирију.

Учесницима такмичења у програмирању обратили су се Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Доминик Отвеј, заменик директора мисије Британске амбасаде у Београду и Питер Браун, директор програма за Србију и Западни Балкан.

Новости линк:

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/1062714/ovi-osnovci-garantuju-buducnost-srbije-gosti-novosti-pobednicki-timovi-takmicenja-male-programere-skola-21-vek

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.