Дан планете Земље обележен у нашој школи

Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године. Настоји се да светска популација постане свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањи негативан утицај на живoтну средину.

Стручњаци упозоравају да је поред индустријског и технолошког развоја, човек својим деловањем довео до драматичног загађења животне средине. Упозорава се да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што доводи до нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности.

Сврха обележавања овог дана јесте да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене.

Дан планете Земље је обележен и у нашој школи, низом активности које су усмерене на упознавање ученика са проблемима с којима се суочавају екосистеми, али и загађене урбане зоне и начин на који се може побољшати стање животне средине. Наставници Биологије су похвалили труд Ирине Крунић, ученице 5/2, и ученика 6. разреда.

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.