Дан школе

Услед трагичних околности, наша школа је ове године обележила Дан школе скромно и симболично.

На првим часовима у обе смене прочитани су основни биографски подаци о хероини чије име носи наша школа:

Јелена Ћетковић је рођена 21. августа 1916. године на Цетињу. Као млада радница пришла је радничком покрету и 1936. године постала члан КПЈ. У Београдској партијској организацији била је једна од најистакнутијих жена комуниста, а у време доласка окупатора била је члан Рејонског комитета Партије „Центар”. У почетку НОБ-а била је најпре курир једног партизанског одреда у Босни. Октобра 1941. године, по налогу Партије, вратила се у Београд на дужност секретара Месног комитета. У тешким условима илегалног рада и борбе комуниста и родољуба у главном граду у коме је, поред окупатора, деловао велики полицијски апарат агената и шпијуна, била је организатор низа акција Партије. Ухапшена је 1. марта 1942. године, пет дана пре извршења акције ударне групе коју је сама формирала. Зверски мучена, доживела је дан припремљене акције и њен успех. Дана 14. маја 1943. године стрељана је у Бањичком логору. За народног хероја проглашена је 5. јула 1952. године. Шта је Јелена Ћетковић доживљавала у логору изразила је песмом коју је тамо испевала и која је некако нашла пут дo слободе, па је објављена у „Гласу јединственог народноослободилачког фронта Србије”, јануара 1944:

ИЗА РЕШЕТКИ

Ван града, на пољу Пустом, широком
Стоји кућа смрти Тај уклети дом.
Крај зидина хладних Дана свакога
Убијају другове Срца челичног.
У подруму мрачном, Где царује јад,
Ту је црна крила Раширила глад.
Али из тих подрума
Плач се не чује
Јер ту живе другови
Борци Идеје.
По собама хладним Мајке, очеви,
У очима њиховим Понос борави.
Окупатор бесни
Груд нам разбија
Издајица рода
Крв нам испија.
Фашистички крвниче,
Крв те тресе знај,
Освета је она
Смрт доноси крај.

У холу школе постављена је изложба ликовних радова са графитима ученика осмог разреда, које су радили на часовима код наставнице Ане Петровић, док су ходнике украшавали радови ученика седмог разреда. Такође је у холу школе  постављена и изложба ликовних радова ученика од првог до четвртог са знаменитим личностима српског народа.

Ученици су у хуманитарне сврхе продавали магнете које су урадили са ликовима знаменитих личности и ти магнети су продукт рада на тематском дану „Знамените личности српског народа“. Истог дана је  била и хуманитарна продаја сапуна, који су продукт рада ученика седмог разреда са часова додатне наставе из Хемије и Домаћинства уз инструкције наставнице Александре Гецић.

Ученици одељења 4/2 урадили су плакат „Школа без насиља – не треба комуницирати на лош начин“, али су и ликовним радовима  украсили врата школске библиотеке, међу њима се истакла 3д књига.

Чланови Новинарске секције интервјуисали су ученике који су ове године били успешни на такмичењима, а њих је у нашој школи велики број, и њима се посебно поносимо.

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.