Препоруке за избор будућег занимања и средње школе

Приближава се завршетак осмог разреда, а тиме и уписа у средње школе. Избор будућег занимања је озбиљна одлука и велики корак ка свету одраслих-свету рада и одговорности. Неки су већ одлучили, али сигурно има оних којима није лако да одлуку донесу. Много је питања и непознаница-да ли сам способан-на да то радим, имам ли довољно бодова да упишем школу, могу ли да наставим школовање после средње школе, шта ако се предомислим?

Да бисте били задовољни својим избором, потребно је да размотрите следеће аспекате-своје особине (способности, интересовања и особине личности) и захтеве и карактеристике будућег посла. Оно што је важно да знате је да не постоји само једно право занимање за било кога од нас-постоје она која нам више или мање одговарају. Јединствен склоп наших карактеристика омогућава нам да обављамо више различитих ствари, чак и да будемо подједнако добри у њима. То не значи да не можемо да научимо и обављамо занимања која и не одговарају нашим карактеристикама, већ само да будемо спремни да уложимо више напора и приступимо им на другачији начин. Изузетак су занимања која захтевају посебне таленте или неке веома специфичне способности (нпр. уметничка), које се учењем и вежбањем не могу стећи.

Такође, у данашњем свету промене се брзо дешавају и нова занимања се појављују стално, а постојећа се мењају и прилагођавају новим технологијама и захтевима, док нека нестају. У таквим околностима и ми морамо бити спремни на стално учење и усавршавање. Изазови које пред нас ставља овако променљива ситуација су велики, али уједно нуде и шансу за промене. Имајући у виду да се и човек мења током живота, упознаје себе и развија, раније донете одлуке се могу мењати и правити нови избори, у складу с новим интересовањима, склоностима, животним околностима…

Ово не значи да је избор средње школе небитан, напротив-он представља први корак, избор пута којим ћете кренути ка будућем занимању и свету рада. Није неважно одакле крећете! До циља се може стићи различитим путевима, али је боље изабрати директан, краћи и бржи. Зато добро промислите о себи, о занимањима, и потрудите се да размотрите које могућности су вам на располагању. Разговарајте с родитељима о њиховим могућностима да подрже ваше школовање-ако сте размшљали да упишете факултет, веома је важно да знате да ли су они у могућности да вам то обезбеде. Такође, важно је да будете и реални у постављању својих циљева-да се усредсредите на занимања или области чији захтеви не превазилазе ваше могућности у овом тренутку (финансије, таленте, број бодова…) Посебно скрећемо пажњу на здравствене услове за поједина занимања-поједина захтевају специфичне услове (чулне, моторичке и друге карактеристике) или постоје стања и обољења која су контраиндикације за њихово обављање, и могу угрозити здравље и живот. Списак здравствених услова може се наћи у Конкурсу, а ако постоји неки ризик по здравље, мишљење лекара је обавезно!

Да бисте донели одлуку, важно је да се добро информишете. Препоручујемо вам Водич за основце на сајту Националне службе за запошљавање http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/index.php. На наведеном линку наћи ћете информације о областима занимања, типичним пословима у оквиру области, пожељним особинама за њихово обављање, као и упитнике који вам могу помоћи да боље упознате себе, понешто о средњим школама, неке корисне савете али и могуће грешке при избору школе или будућег занимања. Свакако, када сузите избор, било би добро да покушате да се детаљније информишете о занимањима која вас интересују-пронађите људе који се њима баве (родитеље, рођаке, комшије, садашње ученике) и замолите их да вам детаљно опишу шта раде, како, с којим се тешкоћама сусрећу на послу, шта их испуњава, шта их чини срећним… Посетите сајт/-ове школе/-а које вас занимају и пробајте да видите њихову „понуду“, нарочито оно што нуде од ваннаставних активности. Ове информације могу бити драгоцена помоћ у доношењу одлуке. Још једном самостално или са родитељима размотрите своје жеље, интересовања, сетите се школских  предмета које сте са лакоћом савладавали и оних других, са чијим захтевима сте се мучили. Да ли сте учествовали у раду неке секције у школи? Будите отворени за савете и помоћ, немојте одмах одбацивати неки предлог особа које су вам блиске и које вас познају.

Надамо се да ће вам ови савети помоћи да започнете истраживање. Бићемо и даље уз вас, и ускоро ћемо још писати о овој важној теми. До тада, много среће на путовању у свет рада желе вам ваше

Марија Рајак, психолог школе и Сања Ристић Станков, педагог школе

Ова веб локација користи колачиће како би побољшала ваше искуство претраживања и прегледања сајта.